Skrudinimas

Kavos skonį sudaro daugybė skirtingų skonių ir aromatų derinys. Visa tai atsiskleidžia skrudinimo metu – būtent tada kavos pupelių mišinys įgyja savo išskirtinį skonį, pasižymintį daugybės (kartais net šimtų) aromatų deriniu. Apie skrudinimo procesą daugiau sužinokite čia.

Šviesus ir tamsus skrudinimas?

Kiekvienas kavos gamintojas naudoja savo skalę, nurodančią kavos skrudinimo lygį. „Paulig“ pupeles skrudina penkiais skirtingais lygiais. Pirmasis – šviesiausias skrudinimas, o penktasis – labai tamsus skrudinimas. Šviesiai skrudintos pupelės yra švelnaus aromato ir lengvo skonio, su malonia vaisių rūgštele. Toks skrudinimas tinka juodos kavos mėgėjams, kadangi pienas užgožtų švelnų kavos skonį bei aromatą. Pupeles skrudinant tamsiau, pupelės karamelizuojasi ir kavos skonis bei aromatas tampa intensyvesni, išryškėja kartumas. Tokia kava puikiai dera su pienu. Dažnai manoma, kad tamsesnio skrudinimo (ir intensyvesnio skonio) kava turi daugiau kofeino, tačiau iš tikrųjų yra atvirkščiai – kuo ilgiau skrudintos pupelės, tuo mažiau jose kofeino.

Smagus skrudinimo procesas

Žalių pupelių skonis visiškai neprimena mums įprasto kavos skonio, todėl vienas svarbiausių gardžios kavos gaminimo etapų – skrudinant išlaisvinti pupelėje glūdintį skonius bei aromatus. „Paulig“ turi keturias skrudyklas. Trys iš jų yra įsikūrę Suomijoje: tai šalia Helsinkio esanti Vuosari skrudykla (iš čia kava keliauja ir pas Lietuvos kavos mėgėjus), pačiame Helsinkio centre esančioje „Paulig Kulma“ kavinėje veikianti skrudykla ir „Robert Paulig Roastery“, esanti Tolkinene. Ketvirtoji skrudykla yra įsikūrusi Tverėje, Rusijoje, ir gamina šiai rinkai skirtą kavą. Visos skrudyklos yra skirtingo dydžio ir naudoja skirtingus skrudinimo būdus geriausioms pupelių savybėms atskleisti.

Profesionalaus skrudintojo gyvenimas

Mūsų skrudykla Vuosaryje – viena taupiausiai elektros energiją naudojančių kavos skrudyklų pasaulyje, kavos skrudinimui naudojamos biodujos. Pupelės skrudinamos trijose skrudinimo mašinose, kuriose telpa po 550 kg žalios kavos. Nors skrudinimo procesas automatizuotas, skrudintojas yra atsakingas už visą procesą ir glaudžiai bendradarbiauja su kokybės kontrolės ir produkto vystymo komandomis.

"Skrudinant kavos pupeles, mišinys įgyja išskirtinį skonį, pasižymintį daugybės (kartais net šimtų) aromatų deriniu."

"Skrudinant kavos pupeles, mišinys įgyja išskirtinį skonį, pasižymintį daugybės (kartais net šimtų) aromatų deriniu."

40 procentų sumažinsime savo veiklos įtaką aplinkai

„Paulig“ siekia iki 2020 m. 40 proc. sumažinti savo veiklos įtaką klimato kaitai (lyginant su 2015 m.). Vienas iš mūsų tikslų – maksimaliai sumažinti neperdirbamų gamybos atliekų, patenkančių į savartynus, kiekį.

Kitas laimingų pupelių kelionės etapas

9. Kavos ruošimas

Read more
Back to top