Kavos apdirbimas kilmės šalyje 

Prieš išvežant kavą į kitas šalis, surinktos kavos uogos apdirbamos – pašalinamas uogos minkštimas ir išlukštenamos kavos pupelės. Yra keli galimi apdirbimo būdai, kiekvienas jų suteikia pupelėms savitą skonį ir aromatą. Svarbu su kavos pupelėmis elgtis rūpestingai, antraip jos pavirs bjauraus skonio „smirdančiomis“ pupelėmis (angl. stinker bean). Šiame puslapyje rasite daugiau informacijos apie pupelių apdorojimą kilmės šalyje.

Sausasis apdorojimas

Sausasis apdorojimas – seniausias ir paprasčiausias apdirbimo būdas, kuriam reikia mažiausiai įrangos. Taip apdirbta kava vadinama sausai apdorota kava. Dažniausiai tokia kava pasižymi laukiniu, uogas primenančiu aromatu.

Šlapiasis apdorojimas: kavos pupelės kelias dienas pasitaško baseine

Pupeles apdirbant šlapiojo apdorojimo metodu, pirmiausia mechaniniu būdu pašalinama kavos uogos žievelė ir minkštimas, o tada kavos pupelės 1-2 dienoms paliekamos vandens konteineriuose. Taip gaunamos „plautos“ (angl. washed), rūgštoku skoniu pasižyminčios kavos pupelės.

"Jei su pupelėmis elgiamasi nerūpestingai, jos tampa bjauraus skonio "smirdančiomis" pupelėmis."

"Jei su pupelėmis elgiamasi nerūpestingai, jos tampa bjauraus skonio "smirdančiomis" pupelėmis."

Pusiau sausas apdorojimas atskleidžia geriausias pupelių savybes

Pusiau sausas apdorojimo būdas – tai šlapiojo ir sausojo apdorojimo derinys. Šį metodą pradėta naudoti dešimtajame dvidešimto amžiaus dešimtmetyje. Dabar jis vis dažniau taikomas Brazilijoje, Azijoje ir Centrinėje Amerikoje.

Kitas laimingų pupelių kelionės etapas

6. Logistika

Read more
Back to top