Kava su Ieva: gaminame cold brew

30.6.2020

Vasara mus lepina karščiais, todėl komfortiškam laikui namuose ar smagiam vakarėliui būtina atrasti savo gaivinantį gėrimą. Jei esate iš tų, kurie negali gyventi be kavos, šaltai brandinta kava (cold brew, angl.) gali būti kaip tik tai, ko reikia. Ją galėsite gerti su pienu ir keliais ledukais arba ruošti įvairius kokteilius, kurių receptus rasite straipsnio pabaigoje.

Pasak „Paulig“ kavos ir skonio mokymų ekspertės Ievos Pikžirnytės, tokia kava yra lengvai pagaminama, puikiai tinka kaip „paruoštukas“ visai savaitei, tad taupo mūsų laiką. „Savaitgalį galite pasigaminti šaltos brandintos kavos, ir kiekvieną rytą jums tereikės jos koncentratą sumaišyti su mėgstamu kitu ingredientu. Jokio virimo, kavos aparato jungimo, priežiūros. Viskas paprasta, greita ir leidžia vasarą ne tik gauti mėgstamą kofeino dozę, tačiau ir atsigaivinti“, – sako Ieva, vienintelė Baltijos šalyse turinti tarptautinių mokslų „Maisto identitetas“ magistro laipsnį. 

Kitas „cold brew“ kavos privalumas yra jos skonis – su šaltu vandeniu ruošta kava yra švelnesnio skonio ir turi kur kas mažiau rūgšties, nei įprastai ruošiama kava. Tinka tiems, kas turi problemų dėl kavos rūgštingumo. 

 

Kaip pasigaminti „cold brew“?

„Šaltos brandintos kavos gėrimas labai populiarus visoje Amerikoje ir Europoje. Iš tikrųjų, jo idėja ir gaminimo būdas nėra nauji. Sakoma, kad dar senovės Japonijoje tokia šalta, „pastovėjusia“ kava buvo gaivinamasi“, – pasakoja I. Pikžirnytė. 

Šaltai brandintos kavos ruošimo principas paprastas: malta kava užpilama šaltu vandeniu ir paliekama per naktį „pritraukti“. Taip paruošiamas šaltai brandintos kavos koncentratas, kuris vėliau vartojamas praskiestas, pvz., pienu arba gazuotu vandeniu. Ruošiant kavą įprastu būdu, kavai pritraukti reikia karšto vandens ir kelių minučių laiko. Gaminant šaltai brandintą kavą, karštį pakeičia ilgas kavos „plikymo“ laikas. „Kiek laiko laukti, kad kava virstų brandinta? 12 -16 valandų – labai griežtų taisyklių nėra. Pasibaigus šiam laikui, kavą būtina perkošti, atskiriant gėrimą nuo tirščių. Košti galima per sietelį, per popierinį filtrą, per tam tinkančią medžiagos skiautelę. Galima tam naudoti ir prancūzišką kavinuką. Viskas priklauso nuo jūsų patogumo ir to, ką turite namuose."

Pasak maisto ekspertės, jei norime kavos iškart pasigaminti ilgesniam laikui arba didesniam kiekiui žmonių, mums reikia dviejų–trijų litrų stiklainio. Kitas žingsnis – kava. Galime patys susimalti kavos pupeles arba naudoti maltą kavą. Tam tinka „Paulig Cafe New York“, „Paulig Presidentti“ – abi šios kavos yra vidutinio skrudinimo lygio, jų skonis subalansuotas, o brandinat šaltai išryškėja natūraliai kavoje esantis saldumas. Jei kavą malsite patys, malkite ją kiek stambiau – iki cukraus kruopelių rupumo, bus lengviau nukošti pagamintą gėrimą. Proporcijos: 300 g maltos kavos dviems litrams vandens. Kavą užpilame šaltu vandeniu ir gerai išmaišome. Indą uždengiame ir dedame į šaldytuvą maždaug 14–16 valandų. Joms prabėgus – perkošiame. 

„Jei gaminsite šiuo būdu, turėsite maždaug litrą stipraus kavos koncentrato, kurį šaldytuve galite laikyti maždaug savaitę. Kai jau norėsite pasimėgauti kava, „cold brew“ koncentratą siūlome skiesti perpus, santykiu 1:1. Aišku, jei jums per stipru, mažinkite kavos kiekį. Kuo skiesti, rinkitės pagal savo skonį: sultimis (tinka granatų, apelsinų, spanguolių, vyšnių, greipfrutų), įprastu arba augaliniu pienu, toniku, gazuotu vandeniu. Sultys gali skambėti kaip keistas ingredientas kavai, bet išbandykite - uogų, vaisių gaiva nepaprastai dera su kava. Galite gėrimą pasaldinti skystu medumi ar sirupais, įmaišyti ir kelis papildomus ingredientus ar net visą jų „puokštę“, viskas priklauso nuo jūsų fantazijos“, – patarimus dalina kavos ir skonio mokymų ekspertė.

Idealus gėrimas vakarėliui

Turėti tokios kavos atsargų, kai laukiate svečių ir planuojate vakarėlį – labai patogu. Kiekvienam iš jūsų svečių tai bus ir pramoga – pasiūlykite įvairių ingredientų ir kokteilio gaminimas privers pasitelkti fantaziją, išmėginti naujus skonius. Apačioje rasite keletą Ievos rekomenduojamų receptų.

Kavoje paskendę ledai – affogato su šaltai brandinta kava

Gaiva: šaltos kavos ir uogų sulčių kokteilis

„Kokosinė vasara“ – šaltos kavos kokteilis su kokosų vandeniu ir mėtomis

Freakshake – beprotiškas šaltos kavos kokteilis

Svarbu: cold brew kava pasižymi dideliu kofeino kiekiu, kadangi kofeinas yra tirpus vandenyje ir per 16 valandų ištirpsta didžioji jo dalis. Rekomenduojame per dieną  suvartoti ne daugiau nei 2 kokteilius (ne daugiau nei 180 ml cold brew kavos)! 

Back to top