Apie arbatą apskritai ir apie Bradley’s arbatą iš Nyderlandų

7.7.2021

Kaip dažnai geriate arbatą? Gal esate didelis arbatos mėgėjas arba žinovas? Pasižvalgykime po arbatos pasaulį kartu.

Bradley's tea

 

Arbatmedžiai kilę iš Pietryčių Azijos, tačiau šiandien jie auginami ne tik tropinio ir subtropinio klimato vietovėse, bet ir visame pasaulyje. Praėjo tūkstančiai metų, kol arbata virto visiems įprastu gėrimu – dabar ji gaminama daugiau kaip 60 pasaulio šalių. Ar galite įsivaizduoti, kad dabar tai plačiausiai vartojamas fasuotas gėrimas pasaulyje! Apie 70–80 proc. pasaulyje suvartojamos arbatos yra juodoji arbata. Arbata yra ne tik populiari, bet ir gana naudinga – joje gausu antioksidantų, polifenolių ir eterinių aliejų, joje yra taninų, taip pat ji yra natūralus fluoro šaltinis.

Skiriamos dvi pagrindinės arbatmedžių veislės:

  1. Camellia Sinensis Sinensis – auginama dėl kokybės (arbatlapiai renkami rankomis);
  2. Camellia Sinensis Assamica – dažnai auginama dėl kiekybės (arbatlapiai renkami mechaniniu būdu).

Arbata gaminama iš jaunų viršutinių arbatmedžių lapelių.

  • Visame pasaulyje kasmet pagaminama daugiau kaip 3 mln. tonų arbatos.
  • Iš viso yra apie 1500 arbatos rūšių.
  • Iki pirmojo arbatos derliaus nuėmimo praeina maždaug treji metai.
  • Iki arbatmedžiai subrandina pirmąsias sėklas praeina nuo 4 iki 12 metų.

Arbatmedžių plantacijos daugiausia sodinamos kalnų šlaituose, 1200–1800 metrų aukštyje virš jūros lygio, o arbatmedžiams augti geriausiai tinka puri žemė, kur dirvožemio sluoksnis yra storas. Kuo plantacija yra aukščiau, tuo arbata bus kokybiškesnė.

 

Pakalbėkime apie derliaus nuėmimą.

Nurenkami tik du ar trys viršutiniai lapeliai (arba du lapeliai ir vegetatyvinis pumpuras). Senesni lapai nerenkami, nes juos naudojant nukenčia arbatos kokybė. Tuo tarpu baltajai arbatai gaminti renkami tik jauniausi pumpurai. Vėsesniuose regionuose arbatmedžiai auga lėčiau – dėl to geriau atsiskleidžia arbatos subtilumas, kvapnumas. Arbatos kokybei ypač svarbus ir derliaus nuėmimo laikas, todėl arbatos lapeliai dažniausiai renkami rytais. O kadangi lapeliams surinkti reikia ypatingo kruopštumo ir įgūdžių – dažnai šį darbą atlieka moterys. Vidutiniškai per dieną surenkama apie 16–24 kg šviežių arbatmedžių lapelių, o tai yra apie 4–6 kg galutinio produkto.

Trumpai paminėsime, kad Bradley’s arbata gaminama taikant senovinį metodą (tradicinis rinkimas rankomis) ir parenkant tinkamo dydžio arbatlapius. Senovinis metodas reiškia, kad arbatlapiai renkami tik rankomis ir apdorojami penkiais etapais, kurių metu sukuriamos įvairių rūšių arbatos. Kitas arbatlapių apdorojimo būdas vadinamas CTC (angl. Crushing, Tearing, Curling, liet. sutrinti, suplėšyti, susukti). Tai yra pramoninis apdorojimo metodas, kurį pasitelkus pagaminama 95 proc. visos arbatos. Tačiau dabar į apdorojimo metodus nesigilinsime.

 

Ką mes vadiname arbata?

Arbata, antras pasaulyje labiausiai vartojamas gėrimas (pirmasis – vanduo), yra viskas, kas gaunama iš kininio arbatmedžio (lot. Camellia sinensis). Kitus gėrimus, nors kartais ir vadinamus „arbata“, tiksliau būtų vadinti žolelių arba vaisine arbata – tokio tipo arbatai priskiriama ramunėlių, rooibos ir įvairių vaisių arbatos.

 

Bradleys arbata

 

Kas turi įtakos arbatos skoniui?

Klimato sąlygos – geriausiu atveju neturėtų būti šalnų, kasdien reikia bent 5 valandų saulės šviesos, temperatūros nuo 18 oC iki 32 oC ir lietingų naktų.

Vietovė – arbatmedžiai turėtų augti ne žemiau kaip 700 metrų, o geriausia 2000–2500 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Tinkamas apdorojimas – iš 7 kg arbatlapių gaunamas 1 kg galutinio produkto.

Auginimas ir nurinkimas – arbatmedžius dauginti ir sodinti turėtų tik asmenys, turintys tam reikalingų žinių, arbatmedžių lapeliai turėtų būti renkami rankomis vadovaujantis principu „du lapeliai ir pumpuras“, be to, svarbus nurinkimo laikas.

 

Bradley's tea selection

 

Susipažinkite su Bradley‘s arbata!

Mes pasirinkome Bradley’s Organic arbatas, nes dauguma jų yra iš Ceilono (arbatos gimtinės) ir yra aukščiausios kokybės. Šioms arbatoms gaminti naudojamas senovinis arbatlapių surinkimo ir apdorojimo metodas, kuris, mūsų manymu, yra vienintelis tvarus gamybos būdas. Šių arbatų pakuotės yra visiškai perdirbamos – be celofano ir kabių. Be to, jų karščiu užsandarinti pakeliai užtikrina šviežumą ir ilgai išliekantį skonį. Ilgai siekėme, kad arbata būtų 100 proc. ekologiška ir sertifikuota Fairtrade (sąžiningos prekybos sertifikatas) – Bradley’s užtikrina ir tai. Pristatydami platų pasirinkimą galime pasiūlyti naujų, šiuo metu populiarių skonių, tokių kaip mačia ar moringa.

 

Bradley's arbata

  • Platus populiarių skonių pasirinkimas.
  • Ekologiška ir sertifikuota Fairtrade.
  • Visiškai perdirbama pakuotė – be celofano ir kabių.
  • Karščiu užsandarinti pakeliai, užtikrinantys šviežumą ir ilgai išsaugomą skonį.

 

 

Arbatos ruošimas

Arbatą sudaro 99 proc. vandens. Reikia naudoti šviežią minkštą vandenį, kad kalcio ir magnio perteklius neslopintų aromatų ir arbatos paviršiuje nesusidarytų aliejinė plėvelė.

  1. Išsirinkite puodelius arba stiklines. Bradley’s jūsų kavinei siūlo specialaus dizaino arbatos puodelius.
  2. Pašildykite vandenį ir supilkite jį į puodelį (optimalus vandens kiekis vienam arbatos pakeliui –200–250 ml) arba, jeigu naudojatės kavos aparatu, paprasčiausiai nuspauskite karšto vandens mygtuką.
  3. Įdėkite arbatos pakelį.
  4. Mirkykite.
  5. Išimkite arbatos pakelį ar arbatžoles ir leiskite arbatai atvėsti iki maždaug +60 °C.
  6. Įsižiūrėkite į spalvas ir užuoskite aromatą – įsiklausykite į savo pojūčius.
  7. Ragaudami arbatą naudokite šaukštelį. Visiškai normalu ragaujant sriūbtelėti!

 

Kaip patiekti Bradley’s arbatą?

  • Šildomame arbatinuke – tam, kad arbata ir pokalbiais būtų galima mėgautis ilgiau ir kad su arbata būtų galima pasiūlyti ir užkandžių ar pasiūlyti ją kaip popietės arbatą.
  • Termose

    - tinka ne visoms arbatoms,

    - termosą naudokite tik arbatoms, o ne kitiems karštiesiems gėrimams (pvz., kavai).
  • Porceliano arbatinuke – taip sukursite ypatingą akimirką bei progą pasiūlyti popietės arbatos savo lankytojams.
  • Prieš patiekdami pašildykite arbatinuką ir puodelius – puodelius laikykite ant įprasto kavos aparato šildytuvo.
  • Kai kurias arbatas, pavyzdžiui, vaisines arbatas, ypač tinka gerti šaltas – mes galime padėti jums sukurti receptų!

 

Patarimai

  • Kiekvieną arbatos rūšį rekomenduojama užpilti skirtingos temperatūros vandeniu ir mirkyti skirtingą laiką.
  • Mirkant arbatos pakelio nereikia maišyti – net ir nemaišant per nustatytą laiką arbatos skonis visiškai atsiskleis.
  • Po mirkymo išimkite arbatos pakelį iš puodelio. Prieš gerdami arbatą išmaišykite. Jei arbatos pakelį puodelyje laikysite per ilgai, gėrimas įgaus kartumo.
  • Arbatos pakelis skirtas naudoti tik vieną kartą. Naujam puodeliui naudokite kitą arbatos pakelį, kad aromatai išliktų sodrūs ir švieži.

 

Arbatą laikykite

  • tamsioje, sausoje, vėsioje vietoje,
  • toliau nuo šilumos šaltinių ir kvapų,
  • saugokite ją nuo saulės spindulių.

 

Galiojimo laikas

  • natūralios arbatos – iki dvejų metų,
  • aromatizuotos arbatos – iki vienų metų.
Back to top