O cafea, varog! – kava rumuniškai

3.4.2014

Rumunija labiausiai išgarsėjo dėl Transilvanijos srities, kurioje airių rašytojas Bramas Stokeris nusprendė įkurdinti blogio išperą, kraują mėgusį netgi labiau nei kavą. Tačiau lankydamiesi Bukarešte – Rumunijos pietuose įsikūrusioje šios šalies sostinėje, kuri trykšte trykšta gyvybe, galite pajusti ypatingą atmosferą bei atrasti daug įdomių vietų.

Miestas pamažu keičiasi ir tampa madingu – tai pastebėjo ir „Monocle“ (http://www.kitgillet.com/wp-content/uploads/2013/12/a_romania.pdf). Jaunimas renkasi žavius barus ir meniškus klubus. Didelis žingsnis pirmyn buvo žengtas ir kavos kultūros srityje. Aptarti, kaip keičiasi ir tobulėja Rumunijos kavos panorama, pakvietėme buvusį Rumunijos baristų čempioną Mihailą Panfilą, kuriam šiuo metu priklauso kavinė „Origo“.

Kokias išskirtumėte rumuniškas kavos gėrimo tradicijas?

Anksčiau rumunai kavą gerdavo daugiausia namie, o Rumunijos kavos kultūra buvo stipriai paveikta Turkijos kultūros. Visai nebuvo espreso kavos vartojimo tradicijų. Ir iki šiol daugelis rumunų kavą verdasi namuose, džiazvoje.

Ar Rumunijoje jau įsitvirtino aukščiausios kokybės kavos vartojimo kultūra?

Manau, kad aukščiausios kokybės kava dar tik žengia į Rumuniją. Šiuo metu Bukarešte tokią kavą siūlo trys ar keturios kavinės, o dar dvi kavinės įsikūrusios Konstantoje ir Klužo-Napokoje, taigi aukščiausios kokybės kava savo vietą atranda tik dideliuose miestuose. Visose kaimyninėse šalyse aukščiausios kokybės kava siūloma jau kurį laiką, Rumunija šioje srityje atsilieka. Tendencija rinktis aukščiausios kokybės kavą kitas šalis pasiekė anksčiau.

Kokios kavos rūšys ir kavos virimo būdai patys populiariausi?

Rumunai mėgsta turkišką kavą, filtruotą kavą, ir, žinoma, espresą. Jiems patinka ne tokia rūgšti ir rupi kava iš Sumatros, Brazilijos ir Kolumbijos.

Kaip jums pavyko taptu čempionu tarp baristų?

Prieš metus iki čempionato aš teisėjavau nacionaliniame konkurse ir pajutau, jog norėčiau patirti, ką reiškia būti vienu iš konkurso dalyvių. Be to, labai mėgstu kavą ir norėjau metus skirti tam, kad daugiau apie ją išmokčiau. Man didžiausia konkurso nauda buvo per metus iki konkurso įgytos žinios.

Kokios su kava susijusios jūsų patirtos akimirkos buvo labiausiai įsimintinos?

Geriausias su kava susijęs atsiminimas – pirmasis mokymo užsiėmimas, kuriame dalyvavau ir kuris po metų leido man šioje srityje užsidirbti pinigų. Mokymai vyko Italijoje, nuo jų viskas ir prasidėjo. Dar vienas ryškiausių įspūdžių buvo mano kelionė į kavos plantaciją. Kažkas tarsi įsijungė, ir visos mano sukauptos teorinės žinios staiga įgavo kur kas daugiau prasmės, kai pamačiau, kaip jos įgyvendinamos praktikoje. 

Kas labiausiai jus džiugina kaip kavinės savininką?

Nuostabiausias dalykas – matyti, kad jūsų požiūrį į kavą bei aptarnavimą vertina klientai. Tai tikrai puikus jausmas! Taip pat smagu, kad galite dirbti su kava ir mėgautis ja kasdien. Ko dar gali norėti barista? Ateityje norėčiau įrengti skrudintuvę ir išplėsti maisto segmentą.

Iš kur pas jus atkeliauja kava?

Kavą „Origo“ tiekia 5–6 atskiri kavos ūkiai. Šiuo metu kavą užsakome iš „La fany“ ūkio Salvadore, „La Perla“ ūkio Gvatemaloje, „kinunu“ ūkio Ruandoje, „Yirgacheffe“ ūkio Etiopijoje, „Gachami“ Kenijoje, „Sao Silvestre Farmand“ Brazilijoje ir „Berlina Farm“ Panamoje.

Kokią kavą labiausiai mėgsta Rumunijos baristos?

Rumunijos baristoms patinka ir pieniškos kavos kūrimo menas, ir kavos bei alkoholio deriniai. (Tikrai yra iš ko pasirinkti!  – red. pastaba)

Ką norėtumėte pakeisti Bukarešto kavos panoramoje?

Norėčiau, kad žmonės, kurie atidaro naujas kavines, daugiau dėmesio skirtų kavos kokybei.

Kodėl jums patinka kava?

Dėl jos sudėtingumo. Kuo daugiau jūs sužinote, tuo labiau pradedate vertinti neįtikėtiną kavos aromatą ir skonį – panašiai kaip ir kalbant apie kvepalus. Kavos gėrimas – tai vienas iš dalykų, kuris teikia man tikro džiaugsmo.

Apsilankykite šiose Rumunijos kavinėse: