Kaip išsirinkti kavos pupeles skaniai kavai?

2.10.2019

Kavos pupelės, jų pasirinkimas, paruošimas – dalykai, svarbūs kiekvienam kavos mėgėjui. Kaip neapsirikti renkantis pataria Gediminas Sereika, „Paulig“ kavos mokymų ekspertas, turintis tarptautinės asociacijos „SCA“ sertifikatą.

Kavos pupelės daro neabejotiną įtaką kavos skoniui. Jų pasirinkimas milžiniškas – kaip nesuklysti renkantis geriausias?

Pirmiausia atsakykite sau į du klausimus: mėgstate juodą kavą ar su pienu? Jums mielesnė kartesnė ar švelnesnė kava?

Jei mėgstate lengvesnę ir švelnesnę kavą, rinkitės vidutinio ar šviesaus skrudinimo 100 proc. arabikos pupeles, pvz. "Paulig Arabica" arba "Paulig Classic". 

Tamsiau, vadinasi, ilgiau, skrudintų pupelių kava bus kartesnė ir intensyvesnio skonio. Ji patiks stiprios juodos kavos mėgėjams arba geriantiems kavą su pienu. „Paulig Arabica Dark“ pupelės – būtent tokios.

Išraiškingas kavos skonis priklauso ir nuo robustos pupelių – „Paulig Classic Crema“, arabikos mišinys su žiupsneliu robustos, yra stipresnio skonio kava. Jeigu šią kavą ruošite kavos aparatu, gėrimo paviršių papuoš aksominė puta, vadinama crema.

Beje, arabikos rūšies kavos pupelės turi mažiau kofeino, lyginant su robusta, todėl siekiantiems sumažinti suvartojamo kofeino kiekį rekomenduojame rinktis 100 proc. arabikos pupeles.

Kuo ypatingos espreso pupelės?

Jei turite kavos aparatą ir mėgstate espreso arba jo pagrindu ruošiamus kavos gėrimus - latę, kapučino, rekomenduojame rinktis espreso pupeles. Tradicinį espreso kavos skonį kuria maišomos arabikos ir robustos pupelės, jų mišinys skrudinamas tamsiau ir taip įgauna kartumą, būdingą espresui. Jeigu norite mažiau kartumo, paragaukite „Paulig Arabica Espresso“, iš jo paruošite švelnų kapučiną arba latę. 

Ar užrašas ant pakuotės „100 proc. arabika“ – kavos kokybės ženklas?

Arabikos pupelės yra kiek brangesnės, nes kavamedžiai, brandinantys šios rūšies uogas, yra lepūs, juos sunkiau prižiūrėti, jie jautrūs aplinkos sąlygoms. Net ir pasaulinio klimato kaitos sukelti padariniai itin kenkia būtent šiai kavamedžių rūšiai. Robusta – atsparesnė, todėl ir kaina jos mažesnė. Nepaisant to, abi kavos rūšys gali būti tiek prastos kokybės, tiek vidutinės ar puikios. Rimti kavos gamintojai robustos, maišydami pupeles, deda norėdami kavos skoniui suteikti sodrumo, ir tam, kad ruošiant kavą galima būtų išgauti crema, kreminę putą. Dėl šios priežasties robusta dažnai naudojama espreso kavai ruošti skirtuose mišiniuose.

Patarimai namuose turintiems kavos aparatus

Skani kava namuose – siekis, dėl kurio vis daugiau nuperkama kavos aparatų. Tik ar visada naujos kavos pupelės leis mėgautis puikiu kavos skoniu? Jeigu jis nuvilia, neskubėkite nuliūsti – gali būti, kad prireiks tik šiek tiek pareguliuoti kavos aparato nustatymus.

Kavos aparatai parduodami su gamykloje užprogramuotais standartiniais nustatymais, kuriais naudojantis paruošta kava nebūtinai tiks jūsų skoniui. Nustatymus galite pakeisti savo nuožiūra – aparatą taikykite prie kavos. Dažniausia neskanios kavos priežastis – netinkamas malimo lygis arba vandens kiekis. Keli patarimai:

  • jei paruošta kava – nemaloniai karti, gali būti, kad ji sumalta per smulkiai – pastambinkite malimą;
  • jei kava pernelyg rūgšti, malimą pasmulkinkite, be to, galite padidinti kavos kiekį vienai porcijai;
  • jei kava beskonė, „skysta“, greičiausiai ji sumalta per rupiai, todėl malimą pasmulkinkite. Taip pat galite padidinti kavos kiekį vienai porcijai;
  • jei jaučiate sudegintos kavos skonį, malimą pastambinkite.

Vienam kavos puodeliui rekomenduojama naudoti 100–120 ml vandens, kavos kiekis vienam puodeliui varijuoja tarp 7–9 g. Didelį puodelį kavos verčiau ruoškite per du kartus (paspaudimus), išlaikydami rekomenduojamas proporcijas.

Didžiausi kavos priešai – deguonis, šviesa ir šiluma. Tiek maltą kavą, tiek kavos pupeles rekomenduojame palikti originalioje pakuotėje, jos specialiai kuriamos taip, kad kuo ilgiau išlaikytų kavos šviežumą. Jeigu turite kavai gražų indą, kavą į jį dėkite su originalia pakuote.