COLD BREW - kitokia šalta kava

3.3.2020

Karštą dieną gera atsigaivinti šalta kava. Įprastai, ji ruošiama šlakelį karštos kavos atvėsinant ledu ir pagardinant pienu, sirupais ir kitais priedais. Tačiau yra ir kitas šaltos kavos ruošimo būdas, kurio rezultatas – švelnus, šaltas ir natūraliai saldesnis kavos gėrimas.

Cold brew – šaltai brandinta kava. Ruošiant cold brew, kavos plikymo procese karštas vanduo pakeičiamas ilgu brandinimo laiku. Malta kava užpilama šaltu vandeniu ir paliekama brandintis iki 16 ar dar daugiau valandų.

Lyginant su įprastiniu būdu, taip paruošta kava turi mažiau rūgšties, jos skonis subalansuotas, švelnus ir net šiek tiek saldus. Todėl ją galite gerti ir vieną, be jokių priedų ir papildomų kalorijų. Arba ji gali tapti puikiu pagrindu šaltos kavos kokteiliams – keletą įdomių receptų rasite apačioje.

 

Kaip pasiruošti cold brew namuose? Paprasta!

Jums reikės:

-          Indo, kuriame brandinsite. Tai gali būti didesnis stiklainis, ąsotis vandeniui ar French press kavinukas;

-          Maltos kavos;

-          Šalto vandens;

-          Filtro ar sietelio kavos tirščiams atskirti.

Kokią kavą rinktis? Priklauso nuo to, mėgstate lengvesnį ar sodresnį kavos skonį. Jei mėgstate švelnią kavą, rinkitės "Paulig Presidentti Original" arba "Paulig Cafe New York" maltas kavas. Sodresnio skonio mėgėjams siūlome "Paulig Cafe Barcelona" - ji yra tamsesnio skrudinimo, tad bus sodresnio skonio ir puikiai tiks cold brew kavos ledukams, kurių galite pasiruošti iš anksto ir, panorėję atsigaivinti šalta kava, užpilti kelis ledukus įprastu ar augaliniu pienu. 

Cold brew ruošimas:

-          Į pasirinktą indą sudėkite maltą kavą. Vienam litrui vandens naudokite 150 g kavos.

-          Kavą užpilkite šaltu vandeniu ir išmaišykite. Indą uždenkite dangteliu ar maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą brandintis 12-16 valandų.

-          Pasibaigus brandinimosi laikui, kavą vėl išmaišykite ir atsargiai nukoškite tirščius. Kuo tankesnį filtrą naudosite, tuo skaidresnis bus gautas gėrimas.

-          Gautą kavos gėrimą galite laikyti šaldytuve iki savaitės.

 

Kaip mėgautis cold brew kava?

Paprasčiausias būdas - tiesiog įmeskite kelis kubelius ledo ir gėrimas paruoštas. Jokių papildomų kalorijų, tik skani šalta kava. Tačiau cold brew taip pat yra puikus pagrindas gaivinantiems kavos kokteiliams. Žemiau – keletas Paulig receptų.

Svarbu: cold brew kava pasižymi dideliu kofeino kiekiu, kadangi kofeinas yra tirpus vandenyje ir per 16 valandų ištirpsta didžioji jo dalis. Rekomenduojame per dieną  suvartoti ne daugiau nei 2 kokteilius cold brew kavos! 

 

Cold brew su pienu

90 ml cold brew kavos

100 ml pieno

10-20 ml vanilinio arba karamelinio sirupo

Ledo kubelių

 

Cold brew su gazuotu vandeniu

90 ml cold brew kavos

100 ml gazuoto vandens (tinka neutralaus skonio mineralinis vanduo)

10-20 ml gervuogių sirupo

Kelios skiltelės laimo

Mėtų lapeliai

Ledo kubelių

 

Cold brew su apelsinų sultimis

90 ml cold brew kavos

100 ml apelsinų sulčių

Šaukštelis medaus

Ledo kubelių

 

Cold brew su vyšnių arba spanguolių sultimis

90 ml cold brew kavos

100 ml vyšnių arba spanguolių sulčių

Kelios citrinos ir apelsino skiltelės

Ledo kubelių

 

 

Back to top