COLD BREW - kitokia šalta kava

7.7.2017

Cold brew – šaltu vandeniu plikyta kava. Taip paruoštos kavos skonis yra švelnesnis ir saldesnis.

Vasarą gera atsigaivinti šalta kava. Įprastai ji ruošiama karštą kavą atvėsinant ledu ir maišant su pienu, sirupais ar kitais priedais. Tačiau yra ir kitas šaltos kavos ruošimo būdas, kurio rezultatas – švelnus ir natūraliai saldesnis kavos gėrimas. Jį galite gerti ir vieną, be jokių priedų ir papildomų kalorijų. 

Tam, kad paruoštumėte cold brew, tereikia maltos kavos ir šalto vandens. Malta kava užpilama šaltu vandeniu ir paliekama brandintis apie 16 valandų. Ruošiant kavą tokiu būdu, karštis pakeičiamas ilgu kavos brandinimo laiku.

Nors ir skamba neįtikėtinai, po 16 valandų kavos ir šalto vandens draugystės, turėsite puikų kavos gėrimo koncentratą. Taip paruošta kava turi mažiau rūgšties, jos skonis subalansuotas, švelnus ir net šiek tiek saldus. Ji yra puikus pagrindas šaltos kavos kokteiliams – keletą įdomių receptų rasite apačioje.

 

Kaip pasiruošti cold brew namuose? Paprasta!

Jums reikės:

-          1l ar kiek didesnio indo, kuriame ruošite kavą. Paprasčiausia naudoti French press kavinuką, bet taip pat gali būti stiklainis ar ąsotis vandeniui,

-          150g maltos kavos „Paulig Presidentti Original“;

-          Šalto vandens;

-          Filtro ar sietelio kavos tirščiams atskirti.

Cold brew ruošimas:

-         Į pasirinktą indą sudėkite maltą kavą, užpilkite šaltu vandeniu ir išmaišykite.

-         Indą uždenkite dangteliu ar maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą brandintis 16 valandų.

-         Po 16 valandų, kavą vėl išmaišykite ir nukoškite tirščius. Kuo tankesnį filtrą naudosite, tuo skaidresnis bus gautas gėrimas.

-         Gautas gėrimas yra šaltas kavos koncentratas, kurį galima naudoti šaltos kavos kokteiliams, o nepanaudotą kiekį laikykite šaldytuve iki savaitės.

 

Kaip mėgautis cold brew kava?

Paprasčiausias būdas - gautą cold brew skiesti vandeniu (dalis kavos ir 2 dalys vandens), įmesti kelis kubelius ledo ir gėrimas paruoštas. Jokių papildomų kalorijų, tik skani šalta kava.

Tačiau dažniausiai cold brew yra naudojamas kaip puikus pagrindas kavos kokteiliams. Žemiau – keletas Paulig baristos Paulinos receptų.

 

Klasikinis - Cold brew su pienu

90 ml cold brew kavos

150 ml pieno

10-20 ml vanilinio arba karamelinio sirupo

Ledo kubelių

 

Lengvas - Cold brew su gazuotu vandeniu

90 ml cold brew kavos

150 ml gazuoto vandens (tinka neutralaus skonio mineralinis vanduo)

10-20 ml gervuogių sirupo

Kelios skiltelės laimo

Mėtų lapeliai

Ledo kubelių

 

Apelsinas - Cold brew su apelsinų sultimis

90 ml cold brew kavos

150 ml apelsinų sulčių

Šaukštelis medaus

Ledo kubelių

 

Gaivi uoga - Cold brew su vyšnių arba spanguolių sultimis

90 ml cold brew kavos

150 ml vyšnių arba spanguolių sulčių

Kelios citrinos ir apelsino skiltelės

Ledo kubelių