COLD BREW - kitokia šalta kava

7.7.2017

Cold brew – šaltai plikyta kava. Lyginant su įprastiniu būdu, taip paruošta kava turi mažiau rūgšties, jos skonis subalansuotas, švelnus ir net šiek tiek saldus.

Karštą dieną gera atsigaivinti šalta kava. Įprastai, ji ruošiama šlakelį karštos kavos atvėsinant ledu ir pagardinant pienu, sirupais ir kitais priedais. Tačiau yra ir kitas šaltos kavos ruošimo būdas, kurio rezultatas – švelnus, šaltas ir natūraliai saldesnis kavos gėrimas.

Cold brew – šaltai plikyta kava. Ruošiant cold brew, kavos plikymo procese karštas vanduo pakeičiamas ilgu brandinimo laiku. Malta kava užpilama šaltu vandeniu ir paliekama brandintis iki 16 ar dar daugiau valandų.

Lyginant su įprastiniu būdu, taip paruošta kava turi mažiau rūgšties, jos skonis subalansuotas, švelnus ir net šiek tiek saldus. Todėl ją galite gerti ir vieną, be jokių priedų ir papildomų kalorijų. Arba ji gali tapti puikiu pagrindu šaltos kavos kokteiliams – keletą įdomių receptų rasite apačioje.

 

Kaip pasiruošti cold brew namuose? Paprasta!

Jums reikės:

-          Indo, kuriame brandinsite. Tai gali būti didesnis stiklainis, ąsotis vandeniui ar French press kavinukas;

-          Maltos kavos „Paulig Presidentti Original“;

-          Šalto vandens;

-          Filtro ar sietelio kavos tirščiams atskirti.

Cold brew ruošimas:

-          Į pasirinktą indą sudėkite maltą kavą. Vienam litrui vandens naudokite 150 g „Paulig Presidentti Original“ kavos.

-          Kavą užpilkite šaltu vandeniu ir išmaišykite. Indą uždenkite dangteliu ar maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą brandintis 12-16 valandų.

-          Pasibaigus brandinimosi laikui, kavą vėl išmaišykite ir atsargiai nukoškite tirščius. Kuo tankesnį filtrą naudosite, tuo skaidresnis bus gautas gėrimas.

-          Gautą kavos gėrimą galite laikyti šaldytuve iki savaitės.

 

Kaip mėgautis cold brew kava?

Paprasčiausias būdas - tiesiog įmeskite kelis kubelius ledo ir gėrimas paruoštas. Jokių papildomų kalorijų, tik skani šalta kava. Tačiau cold brew taip pat yra puikus pagrindas gaivinantiems kavos kokteiliams. Žemiau – keletas Paulig baristos Paulinos receptų.

 

Cold brew su pienu

150 ml cold brew kavos

100 ml pieno

10-20 ml vanilinio arba karamelinio sirupo

Ledo kubelių

 

Cold brew su gazuotu vandeniu

150 ml cold brew kavos

100 ml gazuoto vandens (tinka neutralaus skonio mineralinis vanduo)

10-20 ml gervuogių sirupo

Kelios skiltelės laimo

Mėtų lapeliai

Ledo kubelių

 

Cold brew su apelsinų sultimis

150 ml cold brew kavos

100 ml apelsinų sulčių

Šaukštelis medaus

Ledo kubelių

 

Cold brew su vyšnių arba spanguolių sultimis

150 ml cold brew kavos

100 ml vyšnių arba spanguolių sulčių

Kelios citrinos ir apelsino skiltelės

Ledo kubelių

 

Cold brew su apelsinų sultimis

150 ml cold brew kavos

100 ml apelsinų sulčių

Šaukštelis medaus

Ledo kubelių